Openheid kan vastgeroest stramien doorbreken
Als 2020 iets heeft duidelijk gemaakt, is het wel dat we onze zaken in Nederland toch niet zo goed op orde hebben als we altijd dachten. Of het nu gaat om de bestrijding van corona, de toeslagenaffaire of de aanpak van ICT-projecten, steeds weer blijkt dat we fouten maken. Dat is op zich niet eens erg, veel schokkender is dat we er maar niet van leren. Elke keer is sprake van een vastgeroeste stramien. Hoe is dat te doorbreken?
Authentiek
Er is in de eerste plaats een rol voor ‘change leaders’. Mensen die het verschil maken. Wat maakt dat echte leiders succesvol zijn in verandermanagement? Ze zijn – naast een heleboel andere dingen – vooral authentiek. Ze zijn zichzelf, onafhankelijk, komen eerlijk uit voor hun mening en stimuleren anderen binnen en buiten de organisatie om zich ook zo te gedragen. Zo leer je van elkaar en kunnen veranderingen daadwerkelijke verbeteringen worden.
Succesvolle leiders zorgen voor duidelijkheid en geven mensen de ruimte om hun authenticiteit te benutten. Zich niet (te veel) aan te passen maar hun unieke eigenschappen en kracht in te zetten. Want verandering moet van de medewerkers komen en in heel de organisatie worden gedragen. Zo doof je angst en negativiteit uit en creëer je een positieve onderstroom.
Wat is jullie bestaansrecht?
Bij ICT-projecten werkt het niet anders. Ik adviseer opdrachtgevers, of ze nu op de zakelijke markt actief zijn of in het publieke domein – altijd uit te gaan van hun kernwaardes. Die van hen persoonlijk en die van de organisatie. En vervolgens duidelijk te formuleren wát ze willen bereiken en hóé. Waarom is jouw bedrijf of instantie er? Wat draag je bij… aan klanten, burgers, de maatschappij? En vervolgens is de belangrijkste vraag bij het voorgenomen project: hoe draagt dat bij aan die doelstellingen, aan je bestaansrecht?
Dan pas maak je het mogelijk om de investeringen – bij mijn projecten gaat het doorgaans om investeringen in ICT – effectief en efficiënt te laten zijn. Ondersteunend aan en passend binnen de organisatie.
Bemoeien = betrokken zijn
Je zult zien dat veranderingen in processen dan ook sneller worden geaccepteerd. Sterker nog: als je medewerkers de ruimte geeft om authentiek te zijn, is de kans groot dat ze zich met het project gaan bemoeien. Nee, dat is niet vervelend en lastig. Want ze tonen er hun betrokkenheid mee: ze uiten zich positief en opbouwend. Let maar op.
Hetzelfde principe werkt ook tussen opdrachtgever en (ICT-)leverancier. Ze vormen samen een ecosysteem; ze beïnvloeden elkaar. Wees duidelijk over je doelstellingen en open over je mogelijkheden en onmogelijkheden. Over het beschikbare budget enerzijds en de eerlijke prijs anderzijds. Liefde moet van beide kanten komen.
Dat is de basis om samen tot een optimum te komen. Ouderwets gezegd de beste prijs-kwaliteit-verhouding. Die maakt dat de leverancier met plezier de opdracht nakomt, en uit zichzelf graag een stapje meer doet. Dat komt het eindresultaat ten goede.
Bekijk onze website: https://thechiefarchitects.com/